# Profit and Loss – Quiz 4

Home > > Tutorial
5 Steps - 3 Clicks

# Profit and Loss – Quiz 4

### Introduction

Profit and Loss is one of important topic in Quantitative Aptitude Section. In Profit and Loss – Quiz 4 article candidates can find questions with an answer. By solving this questions candidates can improve and maintain, speed, and accuracy in the exams. Profit and Loss – Quiz 4 questions are very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS SO, RRB, Railways, Civil Services etc.

### Q1

An article is bought for Rs.675 and sold for Rs.900, find the gain percent?
A. 33 B. 29 C. 33.33 D. 40

C
CP = RS.675, SP = Rs. 900
Gain = SP - CP
Gain = 900 - 675 = 225
Gain% = $\frac {Gain \times 100}{CP}$
= $\frac {225 \times 100}{675}$ = 33.33%

### Q2

An article is bought for Rs.600 and sold for Rs.500, find the loss percent?
A. 16 $\frac {4}{3}$ B. $\frac {100}{3}$ C. 16 D. 16 $\frac {2}{3}$

D
CP = RS.600, SP = Rs. 500
Loss = CP - SP
Loss = 600 - 500 = 100
loss % = $\frac {Loss \times 100}{CP}$
= $\frac {100 \times 100}{600}$ = 16 $\frac {2}{3}$ % loss

### Q3

The cost price of a radio is Rs.1500 and it was sold for Rs.1230, find the loss %?
A. 18 % B. 9 % C. 15 % D. 6 %

A
CP = RS.1500, SP = Rs. 1230
Loss = CP - SP
Loss = 1500 - 1230 = 270
loss % = $\frac {Loss \times 100}{CP}$
= $\frac {270 \times 100}{15oo}$ = 18 % loss

### Q4

A watch was sold at a loss of 10%. If it was sold for Rs.140 more, there would have been a gain of 4%. What is the cost price?
A. Rs.1000 B. Rs.1140 C. Rs.860 D. Rs.760

A

### Q5

The sale price sarees listed for Rs.400 after successive discount is 10% and 5% is?
A. Rs.357 B. Rs.340 C. Rs.342 D. Rs.338

C
400 $\times$($\frac {90}{1O0}$) $\times$ ($\frac {95}{1O0}$) = 342