# Profit and Loss – Quiz 3

Home > > Tutorial
5 Steps - 3 Clicks

# Profit and Loss – Quiz 3

### Introduction

Profit and Loss is one of important topic in Quantitative Aptitude Section. In Profit and Loss – Quiz 3 article candidates can find a question with an answer. By solving this questions candidates can improve and maintain, speed, and accuracy in the exams. Profit and Loss – Quiz 3 questions are very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS SO, RRB, Railways, Civil Services etc.

### Q1

When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?
A. Rs. 21,000 B. Rs. 22,500 C. Rs. 25,300 D. Rs. 25,800

C
85 : 18700 = 115 : x
$\Rightarrow = (\frac{18700 \times 115}{85})$
Hence, S.P. = Rs. 25,300.

### Q2

100 oranges are bought at the rate of Rs. 350 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:
A. 14 $\frac {2}{7}$ % gain B. 15 % gain C. 14 $\frac {2}{7}$ loss D. 15 % loss

A
C.P. of 1 orange = Rs.$\frac {350}{100}$ = Rs. 3.50
S.P. of 1 orange = Rs. $(\frac {48}{12})$ = Rs. 4
i.e, Gain% = $(\frac {0.50}{3.50} \times 100)%$ = $\frac {100}{7}$% = Rs. 14 $\frac {2}{7}$ %

### Q3

A shopkeeper sells one transistor for Rs. 840 at a gain of 20% and another for Rs. 960 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:
A. 5% loss B. 5 $\frac {15}{17}$% gain C. 6% gain D. None of these

B
C.P. of ${1}^{st}$ transistor = Rs. $(\frac {100}{120} \times 840)$ = Rs. 700
C.P. of ${2}^{nd}$ transistor = Rs. $(\frac {100}{96} \times 960)$ = Rs. 1000
So, total C.P. = Rs. (700 + 1000) = Rs. 1700.
Total S.P. = Rs. (840 + 960) = Rs. 1800.
i.e, Gain % = $(\frac {100}{1700} \times 100) %$ = 5 $\frac {15}{17}$

### Q4

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
A. No profit, no loss B. 8% C. 5% D. 10%

C
C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.
S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.
i.e, Gain = $(\frac {80}{1600} \times 100) %$ = 5 %

### Q5

A cycle is bought for Rs.900 and sold for Rs.1080, find the gain percent?
A. 10% B. 20% C. 30% D. 40%

B
Gain % = $\frac {Gain \times 100}{C. P}$
C.P = 900, Gain = 180
Then Gain % = $\frac {180 \times 100}{900}$
$\Rightarrow \frac {180}{9}$ = 20%