# Profit and Loss Quiz 11

Home > > Tutorial
5 Steps - 3 Clicks

# Profit and Loss Quiz 11

### Introduction

Profit and Loss is one of important topic in Quantitative Aptitude Section. In Profit and Loss Quiz 11 article candidates can find questions with answer. By solving this questions candidates can improve and maintain, speed, and accuracy in the exams. Profit and Loss Quiz 11 questions are very useful for different exams such as IBPS PO, Clerk, SSC CGL, SBI PO, NIACL Assistant, NICL AO, IBPS SO, RRB, Railways, Civil Services etc.

### Q1

Pinkey sold a machine to Shalini at a profit of 30%. Shalini sold this machine to Arun at a loss of 20%. If Pinkey paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Arun?
A. 6200 B. 5200 C. 4800 D. 4750

B
R1 = 30% R2 = 20%
$500 \times \frac {130}{100} \times \frac {80}{100} = Rs. 5200$

### Q2

A shopkeeper sold a smartphone for Rs.15000. Had he offered discount of 10% on the Selling Price, he would have earned a profit of 8%. What is the Cost Price of that Smartphone?
A. 11300 B. 11500 C. 12500 D. 12300

C
S.P of Smart Phone = Rs.15000
Discount = 10%
New SP = 15000 – 1500 = Rs. 13500
Profit = 8%
CP = 13500 $\times \frac {100}{108}$ = 12500

### Q3

A TV was purchased for Rs. 54000. Its price was marked up by 40%. It was sold at a discount of 20% on the marked price. What was the profit percent of the cost price?
A. 10% B. 11% C. 15% D. 12%

D
40 – 20 + $[40 \times \frac {-20}{100}]$ = 20 – 8 = 12%

### Q4

If the Cost Price of 25 articles is equal to the Selling Price of 20 articles, then what is the gain %?
A. 25% B. 29% C. 50% D. 40%

A
Gain % = ($\frac {5}{20}$) x 100 = 25%

### Q5

A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit?
A. Rs.54 B. Rs.50 C. Rs.40 D. Rs.30

B
Total CP of Rice = 30 x 40 = 1200
40% of Total Quantity = 40% of 30 = 12
SP = 12 x 50 = 600
SP = 1200 x $\frac {125}{100}$ = 1500
SP of Remaining Quantity = 1500 – 600 = 900
Remaining Quantity = 18kg
Rice per Kg = $\frac {900}{18}$ = Rs. 50

### Exams

Competitive Exams - College Entrance Exams
Diploma NITC New Delhi Goa Diploma Admissions 2019
###### XAT 2020

Competitive Exams - Recent Job Notifications
Category
Banking SSC Railway
Defence Police Insurance