In number, ranking and time sequence test, questions are managed which are taken after with a grouping comprising numbers, positioning and time. Also need to discover answers on the basis of given condition.
The significance of such sort of questions can't be over-high light as their nearness in a test of thinking is limit on certain.
In spite of the fact that no clarifications are required as how to attempt these questions in exams.

In this chapter, generally questions are based on three types of topics. They are:
1. Number test.
2. Ranking test.
3. Time sequence test.
**1. Number test**:
In these sort of problems, a number, an arrangement of numbers, arrangement of digit is given and the applicant is requested that follow out digit taking after certain given conditions or lying at particular said positions in the wake of rearranging as indicated by a specific given example.
**2. Ranking test**:
In these sort of questions, generally the rank of a person both from the top and from the base are said and the aggregate number of persons is asked. In any case, in some cases this grouping is placed as a riddle of interchanging seats by two persons.
**3. Time sequence test**:
In this type, generally have to defect correct time from the given time sequence/arrangement.

Given number sequence is
3 6 9 6 4 6 6 3 6 8 4 6 5 7 3 6 7 6 6 4 6 2 3 6 1 0
A number which comes after a given number is said to follow it while the one which precedes the given number goes before it.
Thus, the numbers satisfying the given conditions may be marked(with red colour) as follows:
3 6 9 6 4 **6** 6 3 6 8 4 **6** 5 7 3 **6** 7 6 6 4 **6** 2 3 **6** 1 0
Therefore, there are five such 6's.

Given series is:
7 4 1 2 2 8 4 1 2 1 8 5 5 2 2 1 7 1 2 1 4 2 6 3.
Here,
7 - 4 = 3
4 - 1 = 3
8 - 5 = 3
5 - 2 = 3
4 - 1 = 3
6 - 3 = 3
So, the pairs of successive numbers having a difference of 3 can be shown below:
**7 4** 1 2 2 8 **4 1** 2 1 **8 5** **5 2** 2 1 7 1 2 **1 4** 2 **6 3**
Therefore, there are six such pairs.

Given that:
Total number of girls = 50
From right end in a row Jasmine is in ninth position.
Therefore, number of girls towards the left of Jasmine = 60 - 9
= 51
So, Jasmine is 52nd from left end.

Given that:
Edward remembers that his brother's birthday is after fifteenth.
His sister Rebecca remembers that her brother's birthday is after sixteenth.
According to Edward, the brother's birthday is on one of the days among 16th and 17th February.
According to Rebecca, the brother's birthday is on one of the days among 17th and 18th February.
Therefore, Edward's brother's birthday is on the day which is same in both comparisions.
So, it is on 17th February.

Given that
seventh day of a month is three days sooner than Friday.
So, the seventh day of the month is three days earlier than Friday, which is Tuesday.
Therefore, the fourteenth day is also Tuesday.
Hence, nineteenth day is Sunday.

© 2013 - 2023 SPLessons.com